zondag 21 juli 2013

Lekkere bladerdeegrecepten. Hartig en zoet.

Kaasstengels en tonijnhapjes

Dit is een verzoekje van een goede vriendin. Ik zal deze blog bijwerken met alle bladerdeegrecepten die ik wel eens gemaakt heb. Bladerdeeg is ideaal om snel een lekker hapje in elkaar te flansen. Zelf probeer ik het dit jaar te beperken omdat ik niet wil aankomen tijdens deze ramadan. Het probleem met bladerdeeghapjes blijft natuurlijk dat 1 hapje niet genoeg is... Hieronder volgen de recepten!

Kaasstengels

Ingrediënten:

- Bladerdeeg
- Italiaanse kruiden
- Geraspte kaas
- Een klein beetje meel

Werkwijze:

Laat de bladerdeeg iets ontdooien. Met de meel en een deegroller rol je het plakje bladerdeeg uit tot een rechthoek. Als je twee plakjes bladerdeeg hebt uitgerold dan doe je wat geraspte kaas op 1 plakje. Het andere plakje leg je erboven op en druk je iets aan. Je snijdt de rechthoek in 3 lange stukken. Zorg ervoor dat de geraspte kaas tussen de twee plakjes blijft liggen terwijl je de bladerdeeg twist. Het is niet erg als het er rommelig uit ziet, in de oven komt dit helemaal goed. Leg de kaasstengel op een bakplaat en strooi er wat extra kaas en Italiaanse kruiden op.


Tonijnhapjes

Ingrediënten:

- Bladerdeeg
- rode paprika
- ui
- wortel
- Italiaanse kruiden en zwarte peper.
- bladerdeeg
- ei
- Tonijn uit blik. ( ik gebruik de tonijn op water basis )


Sorry dames, de precieze hoeveelheden van de paprika, ui en wortel heb ik niet. Ik doe dit meestal op gevoel. De werkwijze is als volgt. Snij de paprika ui en wortel heel fijn in kleine blokjes. Bak de groente tot ze zacht zijn en voeg de uitgelekte tonijn toe. Voeg de kruiden toe die jij lekker vindt. Ik gebruik voor dit recept Italiaanse kruiden en zwarte peper. Snij het plakje bladerdeeg door tweeën en doe er een beetje van het mengsel op. Bestrijk de bladerdeeg met het geklutste eitje. Maak 3 sneetjes in het bladerdeeg en bestrooi met Italiaanse kruiden. Aan dit recept kun je natuurlijk alle groente toevoegen die jij zelf lekker vind. ( mais, erwten etc. )


Kersenflapjes

Helaas heb ik van dit recept geen foto. Kersenflapjes zijn snel en makkelijk te maken. Heel handig bij onverwacht bezoek. Het enige dat je nodig hebt is bladerdeeg en kersen in blik.

 
 
Ik vind het leuk om het bladerdeeg door midden te snijden. Dan krijg je mini kersenflapjes. Je vult het bladerdeeg met de kersen, maakt de bovenkant vochtig met water en doet er suiker op. Hetzelfde idee als appelflappen. Als je grotere kersenflappen maakt dan kun je ze aan de onderkant vullen met slagroom. Let erop dat je de slagroom zelf klopt. Als je slagroom uit een spuitbus gebruikt dan zal dit niet stijf blijven en smelten. Laat de kersenflappen volledig afkoelen voor je ze inspuit met slagroom.
 




Roomflapjes



 
Een lekker en makkelijk recept!


Ingrediënten:

- Bladerdeeg
- Banketbakkersroom. Ik heb zelf de room van dr. Oetker gebruikt. Je kunt de room ook zelf maken.
- Witte en melkchocolade
- Gemalen nootjes
- Jam


Bereidingswijze:

Je snijdt het plakje bladerdeeg door tweeën  en maakt er dan vierkantjes van door het deeg dicht te plakken. Je drukt licht de zijkant aan en zorgt ervoor dat je middenstuk niet indrukt. Je bakt de bladerdeeg in de oven, ze komen omhoog omdat je ze dubbel gevouwen hebt.

Je laat het bladerdeeg afkoelen en vult ze met room door middel van een slagroom spuit. Kies voor een smaller opzet stuk zodat je de flapjes goed kunt vullen. Ik vul ze door een gaatje te maken in de zijkant van het bladerdeeg.

Als ze gevuld zijn besmeer ik ze met jam en strooi er gemalen nootjes op. Ik maak het af door de chocola te smelten en in een zigzag vorm de roomflapjes te versieren. Ik gebruik hiervoor een boterham zakje waarvan ik het puntje afknip.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten