zondag 28 juli 2013

Gevulde batbot


 
 
 
Links: Volkorenbatbots 
 
Gevulde batbot

Het deeg voor batbot maakt iedereen op zijn eigen manier. Ik heb het deze keer gemaakt met '10 minuten deeg'. Qua afmeting heb ik gekozen voor een klein glas omdat je anders een enorme hoeveelheid krijgt. Mocht je dit deeg willen gebruiken voor bijvoorbeeld pizza dan kun je een groot glas gebruiken. Dit is ongeveer 200 ml. Om een idee te krijgen, met een glas waarin 200 ml gaat kun je 2 grote pizza's maken die een heel bakblik bestrijken. Met een glas waar 150 ml in gaat kun je ongeveer 19/20 kleine batbots maken.


Ingrediënten:

- Meel
- Griesmeel ( smid )
- Zout
- Droge gist
- Water
- Olie
- Gehakt
- Kruiden ( peper, zafraan en andere kruiden naar wens )
- Fijngesneden en gebakken ui
- Koriander en peterselie naar wens
- Nido melkpoeder



Bereidingswijze:


1. Je snijdt de uien en bakt ze in olie. Eventueel breng je de ui op smaak met een beetje zout en kruiden.

2. Je brengt het gehakt op smaak door de uien toe te voegen. Tevens kruid je het gehakt en voeg je koriander en/of peterselie toe.

3. Zet je gehakt in de koelkast apart

4. Je gaat aan de slag met je deeg. Het deeg kent 2 fases ik zal ze hieronder zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen:

Fase 1 van het 10 minuten deeg

2
kopjes smid
2 kopjes lauw water
1 eetlepel instantgist
theelepel zout
3 eetlepels nido melkpoeder

Meng dit samen in een grote beslagkom en laat het 10 minuten staan.

Fase 2 volgende toevoegen aan de beslagkom


3 kopjes meel
1/2 kopje olie


Dit recept heb ik van Oemyassine, maar heb ik aangepast door in de eerste fase smid te gebruiken in plaats van meel.


Je kunt in de tweede fase ook gebruik maken van volkorenmeel. ( zie derde afbeelding )


Nadat je er een soepel deeg van hebt gekneed maak je kleine bolletjes. Deze laat je even rusten waarna je ze vult met het gehakt. Je maakt ze dicht door de zijkant naar elkaar toe te trekken en met je vingers dicht te drukken. De 'naad' van het broodje druk je plat. Zie het filmpje hieronder.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten